Η κινόα (quinoa) ανήκει στα ψευτοδημητριακά, περιέχει έως και 18% περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό, και η υψηλή θρεπτική της αξία την κατατάσσει στα superfoods που αξίζει να βάλουμε στη διατροφή μας.

Τα οφέλη της είναι πολλά: πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος β, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ μας «χαρίζει» και τα εννιά, απαραίτητα  για τον οργανισμό, αμινοξέα. Επίσης, δεν περιέχει γλουτένη και χαρακτηρίζεται από χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι και το κουσκούς και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Μόνο, μην παραλείψετε να την ξεπλύνετε καλά πριν τη μαγειρέψετε, έτσι ώστε να «φύγει» η σχετικά πικρή γεύση που έχει στο περίβλημά της.

Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι για να την προσθέσετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας και εμείς βρήκαμε τους 5 πιο εύκολους!

Σαλάτα

Θέλετε η σαλάτα σας να έχει περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες; Ένα φλυτζάνι βρασμένη κινόα μπορεί να ταιριάξει σε κάθε είδους σαλάτα και θα σας τα προσφέρει και τα δύο.

Μπιφτέκια

Είστε έτοιμοι να φτιάξετε μπιφτέκια και ψάχνετε ψωμί ή τριμμένη φρυγανιά για να αφρατέψουν; Βάλτε ένα φλυτζάνι βρασμένη κινόα αντί αυτών και φτιάξτε φουλ θρεπτικά μπιφτέκια!

Πρωινό

Λοιπόν, η κινόα μπορεί, επίσης, να αντικαταστήσει τη βρώμη που χρησιμοποιείτε στο πρωινό σας. Αντί να προετοιμάσετε χυλό βρώμης, βράστε κινόα μέσα σε 15 με 20 λεπτά και προσθέστε ό,τι θα πρόσθέτατε συνήθως (φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.τ.λ.).

Μπάρες δημητριακών

Βρήκατε μία τέλεια συνταγή για να φτιάξετε homemade μπάρες δημητριακών; Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή και να προσθέσετε άφοβα βρασμένη κινόα. Τέλειο;

Σαν συνοδευτικό

Φυσικά, πάντα θα υπάρχει και η επιλογή να συνοδεύσει κάποιο ψητό ή κοκκινιστό κρέας. Προσθέστε λίγα μυρωδικά και θα σταθεί «άξια» σε κάθε πιάτο.