Δεν νομίζετε ότι είναι κρίμα να πιστεύουμε σε μύθους που κυκλοφορούν και να μην ξέρουμε την αλήθεια γύρω από θέματα υγείας που μας αφορούν όλους; Γι’ αυτό, ήρθε η στιγμή να μάθουμε όλη την αλήθεια για αυτά που, όλο και πιο συχνά ακούμε, για τον καρκίνο του μαστού και να πάψουμε να πιστεύουμε τους παρακάτω μύθους που σχετίζονται με αυτόν.

#1 Μόρφωμα στο μαστό = καρκίνος

Αν εντοπίσετε ένα εξόγκωμα στο στήθος σας, δεν σημαίνει ότι είναι καρκίνος. Ένα μικρό ποσοστό αυτών αποδεικνύεται στο τέλος ότι είναι καρκίνος. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψή σας στον γιατρό για μια εξέταση.

#2 Οι άνδρες δεν εμφανίζουν καρκίνο του μαστού.

Θα σας κάνει σίγουρα μεγάλη εντύπωση διαβάζοντας ότι εκτιμάται ότι περίπου 2.190 άνδρες θα διαγνωστούν, τον χρόνο, με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Γι’ αυτό, και οι άνδρες οφείλουν να ελέγχουν για τυχόν εξογκώματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

#3 Μια μαστογραφία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωσή του

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η ακτινοβολία της μαστογραφίας μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση του καρκίνου. Τα οφέλη μιας μαστογραφίας, υποστηρίζουν οι γιατροί, αντισταθμίζουν την πιθανή βλάβη από την έκθεση στην ακτινοβολία. Ας σημειώσουμε επίσης, ότι μια μαστογραφία απαιτεί πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας και συνιστάται να γίνεται σε ετήσια βάση για τον τυπικό έλεγχο.

#4 Το οικογενειακό ιστορικού του καρκίνου είναι η κύρια αιτία εμφάνισής του

Στατιστικά, μόνο περίπου το 10% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της ασθένειας. Φυσικά, αν υπάρχει τέτοιο ιστορικό, το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να κάνει τους προληπτικούς ελέγχους του, αλλά δεν σημαίνει ότι μια τέτοια κατάσταση είναι μονόδρομος και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ασθένεια.

#5 Τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με ερευνητές στο Αμερικάνικο Ίδρυμα Καρκίνου, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση αποσμητικών με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.