Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος σε εκατοντάδες μαραθωνίους ανά τον κόσμο. Κάποιοι μπορεί να έχουν φιλανθρωπικό και κάποιοι άλλοι αθλητικό χαρακτήρα. Γνωρίζετε όμως την ιστορία πίσω από τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα που λαμβάνει κάθε χρόνο στη χώρα μας;

Ο Μαραθώνιος δρόμος έχει τις καταβολές του στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. όταν ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης έτρεξε από το πεδίο της μάχης στον Μαραθώνα έως την Αθήνα προκειμένου να ανακοινώσει την νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών με την κραυγή «Νενικήκαμεν», προτού αφήσει την τελευταία του πνοή. Στην αρχαιότητα ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε ως άθλημα, ούτε και κάποιο παρόμοιο αγώνισμα δρόμου μεγάλων αποστάσεων.

Η ιδέα για την καθιέρωση του ανήκει στον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ ο οποίος εμπνεόμενος από την δύναμη και το μεγαλείο της υπερπροσπάθειας του Φειδιππίδη πρότεινε στον φίλο του Πιερ ντε Κουμπερτντέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, να συμπεριλάβει τον Μαραθώνιο δρόμο στο πρόγραμμα των Α’ Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόσταση των 42.195 μέτρων δεν ήταν από την αρχή καθορισμένη και οι αθλητές έτρεχαν γύρω στα 40 χιλιόμετρα. Η ακριβής απόσταση καθιερώθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1924 και ήταν η απόσταση που έτρεξαν οι δρομείς στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1908 από την βασιλική εξέδρα στα ανάκτορα του Γουίνσδορ έως το στάδιο .

Από το 1983 διεξάγεται ο Διεθνής Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών από εκατοντάδες χώρες του κόσμου. Φέτος θα διεξαχθεί το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου έπειτα από την περσινή αναβολή του λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοιού. Ο Διεθνής Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως και είναι πόλος έλξης για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων αφενός λόγω της ιστορικής του σημασίας και αφ’ετέρου λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας που παρουσιάζει η Κλασσική διαδρομή.

Ο Μαραθώνιος αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική και επίπονη δοκιμασία για τον οργανισμό που απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία. Δύο είναι τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα:

1)      Η συνεχής παροχή ενέργειας

2)      Η κατάλληλη ενυδάτωση του οργανισμού.

Βασικό «καύσιμο» των μυών αποτελούν οι υδατάνθρακες. Τόσο κάποιες ημέρες όσο και μερικές ώρες πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει να ενισχύσουμε την λήψη υδατανθράκων μέσω της διατροφής μας, όπως με ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, όσπρια καθώς και διάφορα superfoods(σπόροι chia, guaranaκτλ) που αποτελούν σημαντικές πηγές ενέργειας.

Εξίσου σημαντική είναι και η ανατροφοδότηση του οργανισμού με υδατάνθρακες κατά την διάρκεια του αγώνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το Gel 100 της Maurten χάρη στην μοναδική σύνθεση του παρέχει έως και 100grυδατανθράκων ανά ώρα. Ανακαλύψτε μία πληθώρα ενεργειακών gel και ποτών εξειδικευμένων και βραβευμένων εταιρειών στον χώρο όπως η GU, η High5 κ.α.

Η επαρκής ενυδάτωση πριν αλλά και κατά την διάρκεια του αγώνα είναι ζωτικής σημασίας. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ένα σταθερό επίπεδο ενυδάτωσης καθ’ολη την διάρκεια του αγώνα καθώς μέσω του ιδρώτα αποβάλλονται ηλεκτρολύτες (νάτριο, χλώριο, κάλιο) μειώνοντας την απόδοση μας. Ιδανική επιλογή αποτελούν τα αναβράζοντα δισκία ηλεκτρολυτών Zero της High5 που κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις και παρέχουν το απαραίτητο για τον οργανισμό ισοτονικό διάλυμα ηλεκτρολυτών.

Φθάνοντας στο στάδιο της αποθεραπείας είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε τον οργανισμό μας προκειμένου να επανέλθει όσο το δυνατό συντομότερα και να αποφύγουμε τυχόν πόνους και μακροχρόνιες ενοχλήσεις έπειτα από αυτή την απαιτητική δοκιμασία. Η επαναστατική συσκευή μασάζ Hyperice Hypervolt μέσω στοχευμένων παλμών και δονήσεων φθάνει τόσο στους επιφανειακούς όσο και στους εσωτερικούς μύες επιταχύνοντας την αποθεραπεία έπειτα από κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα περιηγειθείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα ή επισκεφθείτε το φαρμακείο μας.